Vroeger was de Raaks een beek. In de 15e eeuw ging Haarlem de stadmuren uitbreiden en de beek kwam in de stad te liggen. Om ervoor te zorgen dat niemand de stad zomaar binnen ging varen werden er twee torens gebouwd. In de nacht werd de opening tussen te twee torens met een Raaks (een ketting) dichtgemaakt.


De Raakstorens vanaf de rand van de stad genomen: De Leidse vaart
In de 19e eeuw werden de stadsmuren gesloopt net als de twee torens van de Raaks in 1866. De Raaks werd in 1868 gedempt net als andere grachten.

Nu en toen: foto vanaf de rand van de stad (dat nu niet meer de rand van de stad is) de stad ingekeken vanuit de Raakstorens (die er nu niet meer zijn) genomen.
In het zuiden van de Raaks kwam een gasfabriek te staan. De fabriek werd in 1902 gesloopt. Later kwam op de plek drie scholen en twee kerken met bijgebouwen, de Jacobs- of Vestekerk en de Hoeksteen. Tussen 1919 en 1922 werd aan de noordzijde van de Raaks een hoofdpostkantoor gebouwd. Dit postkantoor werd in 2011 verbouwd tot een nieuw stadskantoor van de gemeente Haarlem.
In 1970 werd de parkeergarage Raaks gebouwd. Boven de parkeergarage stond een oude school genaamd de HBS-A. De gemeente van Haarlem wilde dit gaan slopen, vanwege het te oude gebouw. De burgers van Haarlem protesteerden echter en wilden dat het gerenoveerd zou worden. Helaas deed de gemeente hier niks mee, maar ze lieten 1 van de gebouwen staan: de Vestekerk, het is nu het gemeentehuis van Haarlem. De school werd gesloopt en er kwam een bioscoop voor in de plaats te staan.
Dus als je naar de bioscoop gaat, kun je er bij stil staan wat voor rijke geschiedenis het heeft.

Steen Raakstorens, vertelt wat over de rijke geschiedenis.


Vroeger stonden de twee Raakstorens op de plek waar de cirkel staat. De beek was aangesloten met de Leidse Vaart die er nu nog steeds ligt.
Maak jouw eigen website met JouwWeb